Veel mensen genieten ervan wanneer de zon weer volop schijnt en zoeken de zonnestralen bewust op. Maar helaas is het niet voor iedereen feest zodra de zon zich weer goed laat zien: sommige mensen krijgen huidirritaties zoals jeuk of een branderig gevoel. Herken je dit? Dan heb je mogelijk last van zonneallergie. In dit blogartikel lees je wat zonneallergie is, hoe je het kunt krijgen, hoe je het behandelt én wat je kunt doen om klachten te voorkomen. Lees snel verder!
Wat is zonneallergie?
Zonneallergie, officieel polymorfe lichteruptie (PLE) genaamd, is een allergische reactie op uv-straling. Je kunt er ineens last van krijgen, ook als je voorheen zorgeloos van de zon genoot. Vooral mensen met een lichter huid, die eerder rood dan bruin worden, zijn er vatbaar voor. De allergie komt minder vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur of mensen die van nature makkelijk bruin worden.
Wat zijn de symptomen van zonneallergie?
Zonneallergie herken je aan verschillende huidreacties, die binnen enkele uren tot dagen na blootstelling aan uv-stralen optreden.
Denk aan:
- Sterk jeukende bultjes
- Een branderige huid
- Blaasjes
- Een rode huid of rode vlekjes
- Zwellingen
- Schilfering
Deze reacties ontstaan meestal op huiddelen die direct zijn blootgesteld aan uv-stralen, zoals je gezicht, nek, handen, armen en onderbenen. Behandel je deze huidirritaties niet? Dan kunnen ze zich uitbreiden naar de delen die niet zijn blootgesteld aan (zon)licht.
Hoe krijg je zonneallergie?
Waarom de ene persoon overgevoelig reageert op uv-straling en de ander niet, is nog niet volledig duidelijk. Ook is onbekend waarom zonneallergie soms ineens optreedt.
Wel zijn er factoren die mogelijk een rol spelen:
- Genetische aanleg: sommige mensen hebben een erfelijke gevoeligheid voor zonlicht.
- Huidtype: mensen met een lichte huid hebben een groter risico.
- Medicatie: sommige medicijnen verhogen de gevoeligheid voor uv-straling.
- Bepaalde producten: in combinatie met Uv-stralen kunnen huidverzorgingsproducten of parfums een overgevoelige reactie veroorzaken.
Hoe kun je zonneallergie behandelen?
Er zijn verschillende manieren om de symptomen te verlichten.
Koel de huid
Neem een koele douche om je huid te kalmeren. Of leg een koud kompres op de geïrriteerde gebieden.
Gebruik een huidcrème
Hydraterende crèmes of producten met aloë vera kunnen de huid kalmeren. Bij ernstige huidreacties kan een corticosteroïdencrème (hormoonzalf) helpen. Deze crème is uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Gebruik antihistaminica geneesmiddelen
Bij allergische reacties komt histamine vrij: de veroorzaker van jouw allergische klachten. Antihistaminica blokkeren dit stofje en verminderen daardoor klachten zoals jeuk. Deze middelen zijn vaak vrij verkrijgbaar.
Raadpleeg een arts
Houden de klachten aan of verergeren ze zelfs? Raadpleeg dan een dermatoloog of huisarts.
Hoe kun je zonneallergie voorkomen?
Je kan verschillende maatregelen nemen om de kans op zonneallergie te verkleinen.
Gebruik zonbescherming
Gebruik dagelijks een huidverzorgingsproduct of een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger én met UVA- en UVB-bescherming. Breng de crème royaal aan en herhaal regelmatig, vooral na het zwemmen of zweten.
Draag beschermende kleding
Denk aan lange mouwen, een hoed met een brede rand en een zonnebril.
Vermijd de heetste uren
Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is de uv-straling het sterkst. Daarom is het verstandig om in dit tijdsbestek directe blootstelling aan de zon te vermijden.
Laat je huid wennen aan de zon
Dit is misschien wel de meest effectieve manier om zonneallergie te voorkomen. Laat je huid in het voorjaar langzaam aan de zon wennen. Begin met korte periodes in de zon en verleng deze geleidelijk. Dit kun je eventueel onder een zonnebank met collatanlampen doen.
Bescherm je huid en handel op tijd
Zonneallergie is vervelend, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en behandelingen kun je de klachten prima beheersen. Bescherm je huid dagelijks en luister naar je lichaam. Merk je dat je gevoelig bent voor uv-straling? Onderneem dan op tijd actie om jezelf te beschermen.